Ρομποτική συσκευή τυλίγει οπτική ίνα σε υπάρχοντα καλώδια.

Η Facebook Connectivity, σε συνεργασία με την ULC Robotics, έχει αναπτύξει ένα ρομπότ που είναι ικανό να τυλίγει οπτικές ίνες σε ηλεκτροφόρα καλώδια μέσης τάσης (MV) που συνήθως εξυπηρετούν κατοικημένες περιοχές σε μεγάλο μέρος του κόσμου, με κόστος τρεις έως πέντε φορές φθηνότερο από τον παραδοσιακό τρόπο τοποθέτησης ινών.

Το ρομπότ έχει φτιαχτεί για να μπορεί να αποφύγει και να διασχίσει κάθε εμπόδια που συναντά στον δρόμο του. Η διατήρηση του βάρους του ρομπότ σε χαμηλά επίπεδα το καθιστά ιδανικό να χειριστεί μια γραμμή μεσαίας τάσης κάτι που ήταν μια βασική πρόκληση για τους κατασκευαστές επειδή θα περιόριζε την ποσότητα των ινών που θα μπορούσε να μεταφέρει.

Για να μπορέσει να πλοηγηθεί στα εμπόδια, το ρομπότ μπορεί να ανυψώσει το μεσαίο τμήμα του που περιέχει τα συστήματα ινών και να περιστραφεί. Μόλις περάσει το εμπόδιο κατεβάζει το μεσαίο τμήμα του για να συνεχίσει να τυλίγει. Το ρομπότ διαθέτει ένα σύστημα όρασης για τον εντοπισμό εμποδίων και την προσαρμογή των κινήσεών του.

Μειώνοντας το συνολικό κόστος της ανάπτυξης των εναέριων ινών, αναμένεται ότι το σύστημά θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην διάθεση του διαδικτύου, ειδικά σε χώρες που οι εργαζόμενοι κερδίζουν λιγότερα από 5,50 δολάρια την μέρα.

Περισσότερες πληροφορίες στην Πηγή: https://iguru.gr