H έκθεση του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2016, χαρακτηρίζει τις Ελληνικές Ταυτότητες “εξαιρετικά ευάλωτες”!

Την έκθεσή του για την τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2016, έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών σε διεθνές επίπεδο και των θανάτων που προκάλεσαν αυτές μειώθηκε το 2016 για δεύτερη χρονιά, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των επιθέσεων στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και την Υεμένη.

Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στο κεφάλαιο της έκθεσης το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2016 ένας πρόθυμος εταίρος στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Προστίθεται πως ανώτατα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους.

Όπως αναφέρεται, υπήρξαν σποραδικές ενέργειες μικρής κλίμακας, κυρίως εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανικών που τοποθέτησαν εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις, όμως -προστίθεται- ήταν ελαφρά λιγότερες απ’ ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια. Γενικά, συμπληρώνεται στην έκθεση, οι ενέργειες αυτές δεν μοιάζουν να είχαν στόχο να προκληθούν σοβαρές σωματικές βλάβες ή θάνατοι, αλλά να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του Διεθνούς Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εφαρμόζει πλήρως τις Αποφάσεις 2178 και 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας και το καθεστώς κυρώσεων σε βάρος του ΙΚ που επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ.

Σχετικά με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Ελλάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως στελεχώνεται από μορφωμένους, νεαρούς αστυνομικούς και έχει έχει επιδείξει υψηλή ικανότητα στη συγκέντρωση πληροφοριών. Ωστόσο, επισημαίνει πως στερείται της ικανότητας να χρησιμοποιήσει τον όγκο των πληροφοριών που συγκεντρώνει και να τις μοιράζεται με άλλες υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας και του λιμενικού.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η έκθεση στις ελληνικές ταυτότητες, σημειώνοντας πως είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε αλλοίωση και αντικατάσταση φωτογραφιών, ενώ δεν έχουν ενσωματωθεί χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιοποιημένη φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία. Προστίθεται ακόμα πως για να μετριαστεί αυτή η ευπάθεια, οι αστυνομικές αρχές καθιέρωσαν ένα σύστημα το 2015, προκειμένου να διενεργούν ηλεκτρονικούς ελέγχους των βάσεων δεδομένων μητρώου για την επιβεβαίωση των εγγράφων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της αίτησης για έκδοση δελτίου ταυτότητας, και των εθνικών βάσεων δεδομένων για την έκδοση διαβατηρίων. Σημειώνει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και με την έκδοση νέων ταυτοτήτων, με βιομετρικά στοιχεία.

Η έκθεση κάνει αναφορά και στα ελληνικά σύνορα, τονίζοντας ότι παρέμειναν μία σοβαρή ανησυχία, ιδιαίτερα καθώς η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έξι από τους δράστες που ενεπλάκησαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε πως είχαν περάσει από την Ελλάδα. Σημειώνει ότι έπειτα πολλές χώρες – μέλη της Σένγκεν επέκριναν την Ελλάδα, και κάποιες επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους, μέχρι να διορθώσει η Ελλάδα τις ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι για να αντιμετωπιστούν οι ευπάθειες, τον Μάιο και τον Ιούνιο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και φορείς του, παρείχαν εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα ελληνικά σύνορα. Η εκπαίδευση αφορούσε εργαζόμενους σε αεροδρόμια, αξιωματούχους αεροπορικών εταιρειών, αστυνομικούς, λιμενικούς και τελωνειακούς.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=51233&ct=0&la=1