Ξεκινούν οι δοκιμές 5G.

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για τη χορήγηση των πρώτων αδειών δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας γενιάς κινητής. Ήδη έχουν επιλεγεί και οι πρώτες περιοχές οι οποίες θα αποδοθούν στις εταιρείες κινητής ως πεδία δοκιμών. Οι περιοχές αυτές είναι: για την Cosmote η περιοχή Ζωγράφου στην Αττική, για τη Vodafone τα Τρίκαλα και για τη Wind η Καλαμάτα.

Αν θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε την επιλογή των περιοχών, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ότι ο δήμος Ζωγράφου με την Πολυτεχνειούπολη προσφέρεται για τέτοιου είδους δοκιμές, τα Τρίκαλα είναι ο αδιαμφισβήτητος ψηφιακός πρωταθλητής της χώρας και η Καλαμάτα το ψηφιακό κάστρο της Wind.

Μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση -κάπου στις αρχές Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει να μετρά ο χρόνος, ώστε στις 365 ημέρες που θα ακολουθήσουν, να έχουμε τρεις λειτουργικές νησίδες 5G στην Ελλάδα.

Οι εφαρμογές αυτές, θα αναδείξουν τη διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης, αφού η δεύτερη συχνά έχει την τάση να ανατρέπει τις προβλέψεις της πρώτης.

Μετά την πάροδο του πρώτου έτους, οι προσωρινές άδειες θα λήξουν και σύμφωνα με την ΕΕΤΤ δεν θα αποτελέσουν πρόγραμμα ή κεκτημένο για την μελλοντική απόκτηση των κανονικών αδειών 5G. Απλά, όλοι οι εμπεκόμενοι και κυρίως οι κάτοικοι των συγκεκριμένων δήμων, θα έχουν αποκομίσει ενδιαφέρουσες εμπειρίες!

Οι συχνότητες που θα αποδοθούν ανήκουν στις ζώνες 3400-3800 ΜΗz & 24,25-27,5 GHz.

Οι πάροχοι οφείλουν να μοιραστούν τα αποτελέσματα των δοκιμών τους με την ΕΕΤΤ, αφού από αυτές θα εξαρτηθούν τόσο η κοστολόγηση, όσο και η δυνατότητες γρήγορης επέκτασης του δικτύου, ενώ θα εκτιμηθεί αν χρειαστεί κάποια παράταση του χρονικού ορίου του ενός έτους.

Περισσότερες Πληροφορίες στην Πηγή: http://www.infocom.gr/