Στρατηγικής σημασίας, υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών από Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα στην Ισπανία

Μεγάλο έργο κατασκευής για τις επικοινωνίες, φαίνεται πως είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Με την ισχυρή στήριξη των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και με το πολύ ζωηρό ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Ισραήλ, προχωρά το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών «Quantum Cable», μετά τη συμφωνία πόντισης του μέγα-καλωδίου οπτικών ινών που υπογράφηκε στη Λευκωσία.

Μια από τις πλέον σημαντικές εξελίξεις είναι και το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του καλωδίου οπτικών ινών με δυνατότητα ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων της τάξης των 160Tbps, είναι ότι αυτό θα ξεκινά από την περιοχή μας –Ισραήλ και Κύπρο– και θα φτάνει σε συνεργασία με άλλο ανάλογο μεγα-καλώδιο, μέχρι και την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το καλώδιο οπτικών ινών «Quantum Cable», θα καλύπτει για πολλά χρόνια τις μελλοντικές ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες μεταφοράς δεδομένων, αφού με βάση και τα απαιτητικά υφιστάμενα δεδομένα, μπορεί να μεταφέρει μέχρι 60% της παγκόσμιας κυκλοφορίας στο διαδίκτυο σε ώρες αιχμής.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε στη Λευκωσία μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας του έργου Quantum Cable, και εκ των κορυφαίων παγκόσμιων εταιρειών του κλάδου με έδρα τις Η.Π.Α.

Το καλώδιο οπτικών ινών, θα τοποθετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο από 3.000 μέτρα παράλληλα με το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέσει την Κύπρο με το Ισραήλ και την Ελλάδα, τον «EuroAsia Interconnector» δυναμικότητας 2.000MW, και η λειτουργία τους αναμένεται να ξεκινήσει ταυτόχρονα, γεγονός που θα επιφέρει τεράστιας κλίμακας οικονομικά και στρατηγικά οφέλη.

Το συνολικό κόστος για τη δημιουργία του «Quantum Cable», εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αναλαμβάνει η εταιρεία Quantum και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2020. Το «Quantum Cable» θα συνδέσει την Κύπρο με το Ισραήλ, την Κύπρο με την Κρήτη και την Αττική στην Ελλάδα, και επεκτείνεται σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, όπου θα φθάσει το υποθαλάσσιο καλώδιο MAREA δυναμικότητας 160 Tbps που εκτείνεται 6.600 χλμ. στον Ατλαντικό Ωκεανό από το Virginia Beach της Βιρτζίνια στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Να σημειωθεί ότι το MAREA είναι ανάλογων ακριβώς δυνατοτήτων και ταχύτητας (160Tbps) του οποίου η πόντιση έχει ολοκληρωθεί σχετικά πρόσφατα μέσα από συνεργασία της Microsoft με τη Facebook και τις TE SubCom, TE Connectivity Ltd και Telxius.

Περισσότερες Πληροφορίες στην Πηγή: https://www.euractiv.gr/