Η Ελλάδα μπαίνει στην επόμενη γενιά της Διαστημικής Τεχνολογίας.

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 22:15 θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 από το Κοσμοδρόμιο της γαλλικής Γουιάνας.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι τελικές δοκιμές της εκτόξευσης στον ευρωπαϊκό σταθμό της Ariannespace στο Ακρωτήριο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, για την τοποθέτηση σε τροχιά του δορυφόρου Hellas Sat 4. Είναι ο τρίτος δορυφόρος της Hellas Sat, της εταιρείας που αξιοποιεί την ελληνική και κυπριακή τροχιά στο διάστημα. Η Hellas Sat, είναι πλέον θυγατρική της Arabsat, αραβικών συμφερόντων, η οποία την εξαγόρασε από τον ΟΤΕ επενδύοντας 300 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι τελικές δοκιμές της εκτόξευσης στον ευρωπαϊκό σταθμό της Ariannespace στο Ακρωτήριο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, για την τοποθέτηση σε τροχιά του δορυφόρου Hellas Sat 4.

Ο νέος αυτός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της Hellas Sat σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας και έχει κατασκευαστεί με συστηματική συνεργασία Ελλήνων, Κυπρίων και Σαουδαράβων μηχανικών, οι οποίοι για τέσσερα χρόνια εργάστηκαν πάνω στον σχεδιασμό, στον ποιοτικό έλεγχο των συστημάτων και της κατασκευής από την Lockheed Martin σε όλες τις φάσεις της μέχρι και την εκτόξευση.

Ο νέος Hellas Sat 4 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η αμερικανική Lockheed Martin, ενσωματώνοντας σε αυτόν πολλές νέες τεχνολογίες, που αφορούν κυρίως στους ηλιακούς συλλέκτες και στην ηλεκτρική πρόωση. Η ουσιαστική διεύρυνση των διαστημικών δυνατοτήτων της χώρας είναι ότι δημιουργεί, μαζί με τον προγενέστερο δορυφόρο, τον Hellas Sat 3 που εκτοξεύθηκε πριν δύο χρόνια, δορυφορική «συστοιχία» που παρέχει σε πελάτες της εταιρείας, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο μεγαλύτερη λειτουργική αξιοπιστία σε προηγμένες υπηρεσίες τηλεπικοικοινωνιών.

Για την προετοιμασία της εκτόξευσης και την ημερομηνία ήταν ενήμερος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε επισκεφθεί παλαιότερα τον επίγειο Διαστημικό Δορυφορικό Σταθμό της Κύπρου με τον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και Εκτελεστικός Διευθυντής της Hellas Sat.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «ο τομέας του διαστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ως τομέας δημόσιας πολιτικής και τομέας έρευνας και τόνισε ότι γίνεται πολύ συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου τα ζητήματα του περιβάλλοντος να μπουν στην ατζέντα των τριμερών συναντήσεων Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ».

Περισσότερες πληροφορίες στην Πηγή: http://www.ictplus.gr/